Megújulásunk támogatója:  

Szent Félix római katolikus templomOrszág:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 5,285'
Hosszúság (lon):
E 23° 39,904'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központi útkereszteződésétől északra
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A templom titulusa: Szent Félix pápa és vértanú. A település keletkezési ideje a török időkre tehető. A Nyírségből és Bihar megyéből menekülő magyar lakosok találtak itt megélhetésre, mivel a felszín alól kősót tudtak kitermelni. A sóbánya a 18. század elejéig működött, akkor víz lepte el. Ma is található még sós vízforrás a hegyen.

Az egyházközséget a 18. században alapították. A hegyek között fekvő községben mintegy húsz magyar család lakik. Templomuk némely szentképe nagyon régi, csakúgy, mint a padsorok két oldalán elhelyezett egyházi zászlók, melyek az egykori körmenetek során kaptak főszerepet. Három harangja van. Külső és belső felújításra utoljára 2002-ben került sor. A görög katolikus hívek is használják a templomot.
Az 1800-ban készült, műemlék értékű orgona a legrégibb Kárpátalján. Az eredeti, ép állapotban meglévő hangszer kiváló orgonakészítői szaktudásról árulkodik. Gyönyörű a szekrényzete, gondosan megmunkált fasípjai vannak, klaviatúrája diófából készült, a félhangbillentyűknek pedig elefántcsont a borítása.

A liturgia nyelve: magyar.

A leírás forrása: Kárpátalja. Római katolikus templomok. Szerk.: Pápai Zsuzsanna, Munkács, 2003. A képek forrása: karpataljalap.net
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-07-21 16:13:27
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.