Megújulásunk támogatója:  

Szent Miklós templom és az egykori kolostor

Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 24,394'
Hosszúság (lon):
E 16° 25,142'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom és kolostor, rendház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Lockenhaus, Templomtér
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A búcsújáró- és plébániatemplom a község főterén található. Miután a középkori ferences rendi kolostort s templomot 1532-ben lerombolták a törökök, 1655-ben Nádasdy Ferenc Ágoston-rendi kolostort és templomot alapított.
A templom 1656-1663 között épült fel, Pietro Orsolini olasz építész tervei alapján.
A kora barokk stílusú, görögkereszt alaprajzú templomhoz széles lépcsősor vezet a térről. A hármas tagozódású, timpanonnal záruló oromzatos nyugati homlokzat alsó szintjén két fülkeszobor s a Nádasdy-Esterházy kettős címer látható. A templom belső terét összefogó főpárkány stukkódíszes, fejezetes pilaszterekre támaszkodik. A boltozat és bordák festése 1913-ban készült.
A templom berendezése rendkívül gazdag. 1656-ban készült a magas felépítményű, korinthoszi fejezetes oszlopokkal tagolt főoltár, amely teljesen kitölti a mélyített szentély keleti falát. Az oltárképet, amely a templom két védőszentjét, Miklós Bari-i püspököt és tolentinói Szent Miklóst ábrázolja, Kéry György kőszegi festő készítette 1675-ben. A korinthoszi oszlopok között Remete Szent Antal és Pál, a párkányon Szent István és Szent László magyar királyok szobrai láthatók. Az oltárkép felett ismételten a Nádasdy-Esterházy kettős címer látható. A szabadon álló szentségtartó őrzi a lékai Mária-kegyképet: Mutter vom Guten Rat. A szentély déli falán lévő, Szent Katalint és Sebestyént ábrázoló két olajfestmény (18. századiak) érdekessége, hogy Nádasdy Ferenc és felesége, Esterházy Julianna arcmását örökítette meg rajtuk a festő.
A templom különlegesen díszes darabja az északi keresztszárnyban lévő barokk Mária-oltár. Az oltárkép a koronás Máriát mint Magyarország Nagyasszonyát (Regina Hungariae) ábrázolja koronázási palástban, karján a kisdeddel. Az oltárkép alján Buda 1686-os ostroma látható.
Az oltár mögötti teljes falat akantuszos és puttómotívumos stukkódíszítés tölti ki. A kép felett látható a Nádasdyak címere.
A déli kereszthajó barokk oltárán lévő keresztrefeszítés-csoport szintén a 18. század derekán, míg a pompás rokokó szószék a 18. század végén készült.
A templom alatt van a Nádasdy család kriptája, amely alacsony, háromszakaszos, keresztboltozattal fedett helyiség. A falon látható, 1772-ben készült festmények témája a Haláltánc. A kriptában a Nádasdyak, a velük rokon Draskovichok, valamint Ágoston-rendi barátok pihennek. Középen van a templomalapító Nádasdy Ferenc és felesége, Esterházy Julianna vörös márvány síremléke, fehér márvány angyalszobrokkal, s a kettős címerrel. Vele szemben látható Nádasdy Tamás és felesége, Kanizsai Orsolya síremléke, amely 1562-ben készült reneszánsz munka. A szarkofágot Nádasdy Tamásnak és feleségének térdeplő alakja, s a két család címere díszíti.
A templomhoz kapcsolódik az egykori Ágoston-rendi kolostor, amely 1655-1668 között épült, kora barokk stílusban. 1820-ig volt a szerzetesrendé. Ebben az időszakban a környék kulturális központja volt. 1868-tól az Esterházyak nyári kastélyává vált az egyszerű, egyemeletes, árkádos udvarú épület.

Adatlapot készítette:
Marcius
Adatfelvétel ideje:
2011-08-26 13:12:56
 
 

Állapotjelentések

2016.06.07 16:19 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 47° 24,392' E 16° 25,132' - egyéb

Nagyon szépen felújított épület együttes, tökéletes állapotú

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lékai vár (0.472 km)
Tábor (8.451 km)
Tábor (9.086 km)