Alsórámóci kastély

Forrás: varak.hu
Unterrabnitz (a település központjától délnyugatra)
Rövid leírás:
A falu délnyugati szélén áll az alsórámóci kastély. A reneszánsz eredetű kaputorony és a hozzá kapcsolódó két lakószárny áll. A tornyon oromzatos reneszánsz kőkeretes kapuzat (fölötte 1769-es (?) évszám) és az egykori felvonóhíd emelőszerkezete ma is látható. A torony sarokkváderezett. Szép példája a hazai 18. századi reneszánsz lakóváraknak.

Rámóc települést 1279-ben \"villa Rebca\" néven említik először oklevélben. A 14. század végén és a 15. század elején a „Rabchafey” azaz Rábcafőy család birtoka volt. Később több nemesi családnak, így a kirchschlagi Pottendorfer, a monyorókeréki Ellerbach, az alsólászlói Tábor családnak, valamint a lánzséri váruradalomnak is voltak itt birtokai. Ezután az Inkey és az Esterházy családok birtoka volt. 1772-ben már plébániája volt, templomát 1800-ban építették. 1910-ben 571, többségben német lakosa volt jelentős magyar kisebbséggel. A trianoni békeszerződésig Sopron vármegye Felsőpulyai járásához tartozott.
örs