Szentháromság szoborcsoport

Szakrális plasztika, szobor
Cím:
A Rybné námestie (Hal tér) K-i felén, az Új hídra (Nový most) vezető Staromestská (Óváros) utcától K-re.
Rövid leírás:
Az ősi településnyomokat őrző várhegyen és környékén kialakult középkori település a 16. századtól három évszázadon át a Magyar Királyság fővárosa volt. A Szentháromság szoborcsoportot az 1713-ban itt pusztító pestis járvány kapcsán tett városi fogadalomból emelték a 18. században a Duna partján lévő egykori piactéren. A mészkőből faragott, balluszteres kerítéssel körbevett szoborcsoport közepén emelkedő oszlopon Szentháromság-jelkép található, aranyozott dicsfénnyel. Az oszlop talapzatán kisebb, a kerítéssel övezett területen belül nagyobb, szintén mészkőből faragott, barokk mellékalakok, szentek láthatóak, köztük Szent István király, aki felajánlja a Szent Koronát Szűz Máriának.

Nester-palota (0.123 km)
Keglevich-palota (0.172 km)