Szűz Mária születése plébániatemplom

A település központjában, a fő utca teresedésén
Egyéb adat:
A település hivatalos magyar neve 1899-ig Taksonyfalva volt, azóta Taksonynak hívják, de máig sok helyen használják régi elnevezését. Ez már csak azért is praktikus, mert létezik másik Taksony nevű település is Magyarországon.
Rövid leírás:
A hagyomány szerint már a honfoglalás korában is lakott településről az első írott forrás a 12. században emlékezik meg. Temploma már a középkorban is létezett, de erről nem sokat tudunk. A román kori épületet a 14. században gótikus stílusban kibővítették. Ismert még, hogy a reformáció idején többször gazdát cserélt a protestánsok és a katolikusok között - végül az utóbbiak kezén maradt. Taksonyfalvának 1774-ben lett újra önálló plébániája, melyet a mai, klasszicista stílusú templom felépítése követett - a korábbi templom helyén - 1781 és 1784 között, gróf Eszterházy Ferenc, a település birtokosa segítségével.

Az egyhajós, keletelt tengelyű, nyeregtetős, cseréppel fedett épület kőkeretes főbejárata a timpanonos nyugati homlokzat fölé emelkedő torony alatt nyílik. A hajó keleti végében, a szentély előtt megépült kereszthajó egy 1910-ben készült felújítás és templombővítés eredménye. Az oldalsó bejáratok fölötti fülkékben Szent István, ill. Szent László szobrai láthatóak. A templom főoltára fölötti festményt Than Mór festette 1871-ben.

A templom kifogástalan állapotú, a bejárati ajtón tüll díszítés volt, valamilyen ünnep alkalmából

Tájház (0.051 km)