Tájház

Taksony 129., a Fő utcán
Rövid leírás:
A falu főutcáján, utcafronton álló, az utcára merőleges tengelyű, kontyolt nyeregtetős, náddal fedett, fűrészelt oromzatos, vályogfalú, fehérre meszelt ház Taksonyfalva egyik legrégebbi, fennálló lakóépülete. Utcai homlokzatán olvasható felirata szerint Panyik Ferencné építtette 1847-ben.

A szokatlan kialakítású ház széles, téglapadlójú tornáca egészen az utcai homlokzatig kifut. Utcai homlokzatának egyetlen kis ablaka mögött egy kamra található. Az udvari részen találjuk a szoba-konyha-szoba szerkezetű hosszú ház helyiségeit.

A házban - műemléki felújítást követően - 1984-ben rendeztek be helytörténeti kiállítóhelyet, amely a 19-20. század fordulójának lakás- és eszközkultúráját mutatja be. Az archaikus kialakítású konyhában fennmaradt a szabadkémény, alatta a főzés helyszínéül szolgáló padkával. A hátsó szoba az 1947-ben Magyarországból "lakosságcsere" útján a békési Tótkomlósról ide költöztetett szlovák nemzetiségű lakosok tárgyi és lakáskultúráját mutatja be.

Szépen felújították a régi épületet.