Megújulásunk támogatója:  

Esterházy-kastély (neogót)

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 11,527'
Hosszúság (lon):
E 17° 44,173'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Galánta
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A korábbi, 17. század első felében épült reneszánsz épületet az 1730-as években barokkizálták. Mai neogótikus-tudor stílusát az 1861-ben lezárult, Esterházy Józsefhez kötődő átalakítás során nyerte el. Az impozáns épület jelenleg pusztuló állapotban van, a tulajdonosa az önkormányzat, amely befektetőt keres a hasznosításra.
A kastélyhoz tartozó parkban áll Kodály Zoltán mellszobra. Kodály gyermekként töltött hosszabb időt a településen, s ennek emlékére komponálta a Galántai táncokat.

Az épületről Sisa József így ír:
Az Esterházyak régi, saroktornyos kastélyát, amely valószínűleg a 17. században épült, a 19. század közepén gróf Esterházy József (1799-1879) birtokolta. A családi krónika szerint a gróf „mint senior familiae, pozsonyi levéltárunk őre volt”. Aligha véletlen, hogy a korábbi évszázadok nagy Esterházy-féle kastélyépítéseinek árnyékában jelentéktelenségre ítélt, de mégis csak a család nemesi előnevét adó épületet épp a „senior familiae” építtette át, éspedig a középkor világát és – hatalmas tornyának szimbólikus jelentése révén – a család dicső múltját sugalló formában. Az átépítésre 1860 körül került sor, amihez a terveket Weber Antal készítette. A megújított galántai kastély sok rokonságot mutat Weber másik, ugyanebben az időben épített kastélyával, a vörösvárival, leginkább a hangsúlyos, sarokra helyezett, felső részén megvastagodó toronnyal, bár a két épület stílusa eltér, hiszen az egyik gótizáló, a másik félköríves stílusú. A hosszú, egyemeletes főszárnyat egy-egy hegyesszögű saroktorony fogja közre. Közülük a jobb oldali szinte vésztjóslóan emelkedik három emeletnyi magasságba; legfelső szintjét csúcsíves loggia, ívsor, lőréses sarokpillérek és kilátóterasz gazdagítja. A főhomlokzat közepét három hasonlóan kialakított oromzat tagolja. A torony és a rizalitok dús architektúrája és ornamentikája az épületnek szinte keleties jelleget kölcsönöz. A földszint és a torony csúcsíves nyílásaival szemben az első emeletiek egyenes záródásúak és szemöldökpárkányúak, valószínűleg még a kastély előző építési periódusának termékei. Az épületnek a főhomlokzathoz hasonló módon kialakított hátsó homlokzatához az 1860-as években illesztettek szamárhátíves kocsialáhajtót és. Alatta nyílik a lépcsőház, melynek gótikus-bordás lefedésű terében a lépcső három karját dús mintázatú, gótizáló öntöttvas rács kíséri. A fontosabb termeket neogótikus és neoreneszánsz stukkóboltozat fedi. A főlépcsőn kívül a szárny két végén további egy-egy melléklépcső vezet az emeletre, a toronynak saját csigalépcsője van. A kastély a faluban áll, de a főutcától előkert választja el. A főszárnyhoz hátulról két földszintes mellékszárny, az egykori gazdasági épületek kapcsolódnak, melyek tágas hátsó kertet fognak közre. Ezt gótizáló öntöttvas kerítés és lőréses záródású pillér zárta el a külvilágtól, benne a századforduló körül kerek, domború virágágy és szobor kapott helyet.

Forrás: Sisa József Kastélyépítészet és kastélykultúra Magyarországon a historizmus korában Akadémiai doktori értekezés, Budapest, 2004.
http://real-d.mtak.hu/83/3/Sisa_kast%C3%A9ly%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9szet_historzimus.pdf
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2011-08-21 11:22:37
 
 

Állapotjelentések

2018.01.10 15:00 ngabi állapot: 3 - egyéb

https://www.facebook.com/pg/thevalkyrieurbanexploration/photos/?tab=album&album_id=1334172843355801
Találtam fotókat a kastély belsejéről, sajnos én nem jutottam be!

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.