Megújulásunk támogatója:  

Törökvár


A képek forrása: www.varak.hu

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 45,552'
Hosszúság (lon):
E 25° 55,212'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Lisznyópatak falutól délre, a Küszürűs-tető felé
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Küszürűs-tető és a tőle ÉK-i irányban fekvő Lisznyópatak (Lisnău-Vale) falu között kb. félúton találjuk azt az É-i irányba kinyúló kis előhegyet, melyet Ny-on a meredek Borsos-árok, K-en pedig a Várárka határol. Tetején egy középkori vár ma is jól látható nyomai figyelhetők meg.

Először a 19. században, Orbán Balázs írt a vár maradványairól: „Ezen a Bodza előhegyei közé messze felnyuló völgynek baloldalán a falutól egy jó órányira a Borzos patak és Vár árka között czukorsüveg alaku hegy csúcsosul fel, ezt Várbérczinek hivják, a tető lapján levő várat pedig Török várának. A Várbérczre csak nagy kerületet téve, s ekkor is igen fáradalmas mászás után lehet feljutni; ez az ottan talált még tekintélyes romok kárpótoltak e fáradalomért. A Várbércze egy keskeny hegynyak által függ össze a hátrább levő, s ennél jóval magasabb Borzossal; e hegynyak volt az egyedüli pont, honnan a többi oldalakról megmászhatlan meredek Várbércztetőt meg lehetett közeliteni, s azért e gyengébb oldalnak megerőditésére volt a főfigyelem forditva; az emlitett hegynyakot kettős sáncz metszette át, melyek közül főként a belső még most is jelentékeny mélységgel és szélességgel bir. Ezen belső sáncz belső ormán, egy száz lépés hosszu, s vagy két öl széles gátony vonul el, az összedült várfalnak elvitázhatlan maradványaival. Ezen egyenesen ment fallal egyenes szögletbe egy másik fal ütközik, mely észak irányu félkörben vette körül a várbércz tetőlapját. E fal 200 lépés és igy az egész várnak kerülete öszvesen 300 lépést tett. Északi bütüjében egy mesterséges dombozat (motte) emelkedik, a középkori várak zömtornyának szokásos talapzata. A zömtorony azonban eltünt s csak romhalmaz jelöli egykori lételét. A vár belterén kincs után kutatók nagy mennyiségü kopjavaslat, lánczos buzogányokat találtak, melyek fájdalom, mind a kovács műhelyébe kerültek.„

A kiugró földnyelv platóján, egy 8-10 m átmérőjű, 3 m magas, mesterséges eredetű ovális dombon lehetett a vár központi része. A kőtörmelékes platót a leginkább támadható Ny-i, É-i és K-i oldalon egy jelentős méretű mesterséges sánc választja el a hegynyeregtől. E sáncot a tőle kifelé, D-i irányba eső mesterséges árokból kitermelt földből építették. Ezen árok szélessége 8-10 m, mélysége 2-3 m. A vár középkori, talán 14. századi lehet. A hagyomány a vár használatát a török időkre helyezi. Oklevelek nem említik.

A leírás forrása: varak.hu / Karczag Ákos
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-03-15 22:18:06
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Csigavár (2.046 km)
Várhegy (2.824 km)
Zátyi kúria (3.384 km)
Simon-kúria (3.522 km)