Megújulásunk támogatója:  

Várhegy


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 45,063'
Hosszúság (lon):
E 25° 57,282'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól 5 km-re délre a Szacsva-patak völgye fölé keleten emelkedő dombon
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Szacsva község határában, a Bodzai-szoros felé vezető úttól 5 km-rel Ny-ra fekvő, kb. 900 m magas hegytetőn 46 x 34 m-es ovális falgyűrű maradványai láthatók. Szacsva várából nem sokat hagytak ránk az évszázadok.
19. századi állapotáról Orbán Balázs így ír: „A hogy ezen utolsó akadályt áttörtük, csakhamar ráakadtunk az elomlott várfalaknak tekintélyes gátonyára, mely, két ölnyi átméretnél ölnyi magasságban, elvitázhatlanul falomladványból alakult, sőt itt-ott a romhalmaz eltakaritásával ráakadhattunk az ölnél szélesebb várfalak alaprakatára is, nemcsak, hanem a déli oldalon – hol a sáncz által fedezett és kapubástya által biztositott bejárat volt – a várfalak két ölnyi magasságban még jelenleg is fennállanak, mutatva, hogy Szacsva vára nem valamely alkalmi védhely, hanem rendszeresen épült körerőd volt, mely a mint gátonyának vonala jelöli, köridomu, 250 lépés kerülettel biró tekintélyesebb olyféle erőd volt, mely már fekvésénél fogva is, azon távol kor hadászati elvei szerint, a megközelithetlenség minden kellékeivel birt. A vár belterét ellepő erdőség mély üregekkel tarkázott romhalmazból nőtt fel, s bár az itteni kutatás és tájékozottságban az erdő által gátolva voltunk, annyit mégis sikerült kivennünk, hogy a beltéren valamely épület – valószinüleg egy közép zömtorony – állhatott.”
Az ovális alakú vár DK-i és É-i részén a kutatóárok felszínre hozta a kb. 1,5 m vastag várfalat, mely jelenleg is jól látható. A várfal terepalakulatai mindenütt kivehetők, jól követhetőek. Az erősség 12-13. századi, oklevelek nem említik.

A leírás forrása: www.varak.hu (Karczag Ákos)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-08-13 12:09:37
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Törökvár (2.824 km)
Csigavár (4.745 km)
Zátyi kúria (6.181 km)
Simon-kúria (6.255 km)
Kisvár (9.310 km)