Uspenska szerb görögkeleti templom

(A képek forrása: zaprokul.org.rs)

Szerbia
ul. Dimitrija Tucovića
Rövid leírás:
A Szűz Mária Mennybemenetelének (Uspenje Svete Bogorodice) ajánlott szerb ortodox templomot 1807 és 1810 között építették közadományból. Klasszicista elemeket hordozó barokk stílusban épült. Gassal és Fridrich Kwerfeld, valamint Anton Bachman voltak az építőmesterek. Az egyhajós épületet félkörös apszis zárja. A nyugati oldalon a méretes, boltíves főbejárat két oldalán egy-egy harangtorony van. A főhomlokzat gazdagon díszített, korinthoszi fős oszlopokkal, pilaszterekkel, építészeti és plasztikai elemekkel mind vízszintesen, mind függőlegesen tagolt.
Az ikonosztáz keretének festett díszítése Danil Konstantin egyik legelső nagyszabású megbizatása (1832). A festőművész munkáit a klasszicista biedermeier hatja át. A fafaragást az egykoron ismert aradi Janić testvérek készítették, a gipszelemeket pedig a titeli Schneidinger András.

Forrás:
zaprokul.org.rs (ism. szerző)