Trombitás Szálló (Hotel Trubač)

(Forrás: zaprokul.org.rs)
Szerbia
Vojvode Radomira Putnika 1
Rövid leírás:
Az épületet Lazar Dragičević gazdag gabonakereskedő építtette az 1840-es években. A szálló elsődleges funkcióját művelődési és művészeti elemekkel bővítették ki: színpaddal, kristálytükrös nagy bálteremmel, kaszinóval és kávézóval-étteremmel. Koncerteket, színelőadásokat, bálokat, ismeretterjesztő, tudományos előadásokat tartottak itt. A pancsovaiak egyik kedvenc szórakozási helye lett, és ezt a funkciót töltötte be 150 éven át. 1959-ben államosították; egy négyszobás lakást kivéve eltulajdonították a Dragičević családtól.

Az egyszintes saroképület külseje a klasszicizmus jegyeit hordozza. Földszintjét átalakították a mai üzletsorok szükségletére. Emeletén az ablakok négyszögletesek, szemöldökpárkánnyal rendelkeznek. A főhomlokzaton központi rizalit látható, amelynek emeleti részén pilaszterek helyezkednek el az ablakok között. A főpárkány kifejezett, felette a tetőn díszítetlen, lépcsőzetes mellvéd figyelhető meg.

Forrás:
Nenad Živković (pancevo.com)