Megújulásunk támogatója:  

Hadiszállás épülete


(Forrás: pancevo.com)
Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 44° 52,280'
Hosszúság (lon):
E 20° 38,509'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Trg Kralja Petra I (I. Péter király tér)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az épületet a 19. század húszas éveiben emelték. Katonai célokat szolgált, ezért manapság a helyiek a Hadiszállás épületeként (Štapska zgrada) tartják számon. 1892-ben a római katolikus hitközség vásárolta meg. 1894-ben Hefner Károly építész tervei alapján grand Hotel Hungáriává alakították át. Az I.világháborút követően Hotel Beograd lett a neve. A II. világháborút után államosították. Azóta különböző intézmények irodái és a Kultúrközpont Kortárs Művészeti Galériája működnek az épületben. Egyedül az étterem maradt meg eredeti funkciójában.

Az államosítást megelőzően a város jelentős kulturális élete zajlott a hotel falain belül. Az elszállásolás mellett szórakoztató programok (pl. bűvészek, zenekarok, a nyári színpadon filmvetítések) fogadták a vendégeket.

A cirill „P” (П) alaprajzú, egyemeletes, impozáns saroképület a város főterére néz. Külsejét az eredeti, szigorú katonaias megjelenésről neoreneszánsz elemekkel tették díszesebbé. A homlokzat alsó szintje rusztikázott; az ajtók és az ablakok rusztikázott záróköves boltívekkel díszítettek. A felső szinten az ablakok négyszögletesek, egyenes szemöldökpárkány zárja őket. A főhomlokzaton három rizalit fut a tetőig; mind a három emeleti részén ballusztrádsoros korlát van. A rizalitok felett az attika okuluszokat, a tetőzet csonkagúla kupolákat kapott.

1982-ben külsejét felújították. Belső terének átrendezésére legutóbb 1992-ben került sor.

Forrás:
Nenad Živković (pancevo.com)
Ism. szerző (zaprokul.org.rs)
Adatlapot készítette:
herakhleia
Adatfelvétel ideje:
2014-03-16 19:12:28
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.