Velencei ortodox templom

Anton Bacalbasa utca, 6 szám
Rövid leírás:
Provinciális barokk stílusban épült templom 1786 és 1779 között, tervezője ismeretlen, kivitelezője egy Schultz nevű mester. Az egyhajós keletelt templom 40 méter magas, 34,60 méter hosszú, 12,30 méter széles. Korábbi tornya hagymasisakos volt. Mai formáját az 1836. évi tűzvész után nyerte el, amikor az egész istenházát átépítették. Külső tagolását dór fejezetű pillérek adják, köztük félköríves ablakokkal. A hajó sima főhomlokzatát a falsíkból kiemelkedő torony uralja. A Gábor és Mihály arkangyalok tiszteletére felszentelt templom belseje a bizánci elrendezést követi. Főbejárata, a \"pridvor\" a torony alatt található, ahonnan az előcsarnokba, a \"pronaosba\" jutunk, melyet ikonosztázzal díszített fából készült fal, a \"naos\" választja el a hajótól. A hajót az szentélytől 49 képből álló művészetileg értékes ikonosztáz választja el. A templomot hat pilaszteren nyugvó dongaboltozat fedi.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad műemlék épületei. Nagyvárad, 2008.