Megújulásunk támogatója:  

Nagyváradi vár

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,074'
Hosszúság (lon):
E 21° 56,581'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-a-A-01052
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 5
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Calea Clujului vagy Strada Grivitei utcák felől közelíthető meg
Egyéb adat:
A középkori püspökvár helyén épült fel a 16. században az a vár, amelyre a törökökkel szembeni harcok miatt volt szükség. Olasz mérnökök tervezték meg a legkorszerűbb, ötszög alaprajzú, újolasz-bástyás, sáncokkal övezett későreneszánsz épületegyüttest. A vár két periódusban, 1569 és 1598, majd 1612 és 1650 között épült fel. Az Oszmán Birodalom több nagy támadás után 1660-ban tudta bevenni és csak 1692-ben foglalták ismét vissza. Ettől kezdve a Habsburg Birodalmi védelmi vonalának részévé vált és 1857-ig működött, utána már csak kiegészítő szerepe volt. A 18-19. században kaszárnyaszerűen átépítették. A később használaton kívül került épület mára rommá vált
Rövid leírás:
A várban épített fejedelmi palota a későreneszánsz, olasz eredetű centrális kastélytípusok egyik legszebb példája. A vár ötszög alakú belső terébe koncentrikusan elhelyezett, szintén ötszögletű épületegyüttest tervezett a vernai Giacomo Resti észak-olasz építész, így falai párhuzamosak a várfalakkal.
Főkapuja a déli oldalon volt. A Báthoryak korában épült az Aranyos- és Veres-bástya, majd a század végére készült el a Földbástya. Ezen utóbbit 1618 és 27 között kőből átépítették és Bethlen-bástyának nevezték. Bethlen Gábor nevéhez fűződik korának egyik kiemelkedő alkotása a váradi palota nyugati szárnya, ahol egyedülálló figurális stukkó-kompozíciók maradványai maradtak fenn. A termet fiókos dongaboltozat fedi, amelyeken a stukkó-díszek helyet kaptak. Reális és fantasztikus állatokat, gyümölcsöket ábrázolnak.
A törököktől történt visszafoglalás után a Habsuburg Birodalom idején újabb nagyarányú építkezés zajlott a várban. Ekkor épültek a helyőrség számára szállások, lőszerraktárak, anyag- és élelmiszertároló terek. De ehhez az időszakhoz köthetők a vársáncon átvezető hidak űjjáépítése, a fejedelmi palota épületszárnyainak helyreállítása, bővítése, valamint a helyőrségi kaszárnyák, nyugati elővédmű, raktárépületek, lőszer- és fegyverraktárak, tisztek és mérnökök lakosztályainak megépítése, a várárok kitisztítása és haszonkertek kialakítása. Ezen munkálatokhoz már osztrák építészeket szerződtettek.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-22 11:25:22
Az adatlap forrása:
 
 

Állapotjelentések

2014.12.25 12:02 mokuska09 állapot: 3 - koordináta: N 47° 3,115' E 21° 56,662' - egyéb

A vár renoválás alatt áll, ezért a várudvarba nem lehet belépni. A várárok 2/3 része nagyon szépen rendbe van téve, parkosították ezt a területet. Amennyire kívülről látható a belső udvar épületeinek nagy része már fel lett újítva. A várfal sok helyen még nagy felújításra szorul, van ahol kezd bomladozni. Látszik , hogy a renoválás során igyekeznek visszaállítani az eredeti állapotát.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.