Wass-ház

Főtér 11. szám/ Piata Unirii 11
Egyéb adat:
Gyulai Lajos gróftól, az Erdélyi Múzeum egyik alapítójától, örökölte a házat Wass Ottilia, aki szintén sokat támogatta az egyesületet és halála után nekik is adományozta. Az Észak-Amerika utazó Bölöni Farkas Sándor is lakott itt egy ideig, valamint Döbrentei Gábor itt szerkesztette az első erdélyi magyar tudományos folyóiratot, az Erdélyi Múzeumot, a XIX. század elején.
Rövid leírás:
A kétszintes házon több stílus eleme is feltűnik. Az alsó része kváderburkolatos és innen nyílik a bejárat. A felső szinten egy kissé kiugró, zárt erkély hívja fel magára a figyelmet. A mellette levő két ablaknyílás háromszög oromzatos, a könyöklő alatt pedig hasonló indás díszítést alakítottak ki, mint amilyenek az erkély ablakai alatt végigfutnak. Az erkélyt három keskeny féloszlop tagolja. Különösen szép a kagylós ornamentikájú koronapárkánya az épületnek. A timpanonján megjelenő Wass-címer viszonylag rossz állapotban van.
Dodorka