Jósika-palota

Városi palota
Főtér 10. szám/ Piata Unirii 10
Egyéb adat:
A legtöbb erdélyi fejedelem, amikor Kolozsvárra jött, ennek az épületnek az elődjében szállt meg. Így első említése a 16. századból származik. Az évszám, ami ma látható rajta, a második emelet építésének évét jelzi. A 19. századtól az emeletén kaszinó működött és valószínűleg ebből a korból ered a babona, mi szerint, aki átmegy az erkélye alatt, arra balszerencse vár.
Rövid leírás:
A három szintes épület sarkain rizalitok törik meg az egyhangúságot. Első emeletén, középen egy erkély ugrik ki, amit négy lábazatos, egyszerű, toszkán oszlop támaszt alá, ezért elterjedtebb neve a Lábasház. Az ablakok egyenes záródásúak, szalagkerettel és szemöldökpárkánnyal. Az első emelet két sarkán elhelyezkedő nyílás háromszög oromzatos a legfelső szint ablakai pedig kisebbek és egyszerűek. A család címere az 1960-as években lett eltávolítva az épületről.
Dodorka