Megújulásunk támogatója:  

Mentőállomás

azonosító:
11449
törzsszám:
11201
szélesség (lat):
N 46° 4,177'
hosszúság (lon):
E 18° 13,098'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
egészségügyi és szociális épület
eredeti típus:
mentőállomás
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
egészségügyi és szociális épület
jelenlegi típus:
mentőállomás
megye:
Baranya
helység:
helyrajzi szám:
4057 (környezet: 4058, 4042)
település KSH kódja:
19415
földhivatal:
Pécs Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Zárt beépítésben álló, "L" alaprajzú, síktetős, hattengelyes, kétszintes, modern épület. A földszinten öt nagyméretű garázsajtó és a bejárati ajtó található. Az utcai homlokzat jobboldali két tengelye előreugrik, attikáján "MENTŐK" felirat. A kiugró falrész a második tengelyben csak az emeleten jelenik meg, mivel a földszinten az eredeti falsík mélységében bejárat nyílik, és az emeleti kiugrást oszlop támasztja alá.
Az udvaron északról és délről később toldaléképületeket csatoltak.
A főbejárat mögötti folyosón keresztül a hátsó kertbe, az északi garázsba, illetve az emeletre lehet jutni, ahova sárgaréz kapaszkodóval szegélyezett, reprezentatív, vörös mészkő lépcső vezet. A szobákban eredeti tejüvegezett ablakok és zárak maradtak meg.
külső leírás:
Zárt beépítésben áll a síktetős, hattengelyes, egyemeletes épület. A téglaborítású lábazattal ellátott alsó szinten kétszárnyú fém garázsajtók sorakoznak. Kivétel ez alól az 5. tengely, ahonnét a bejárat nyílik körablakkal. Az emeletet az 1. és a 5. tengelyben szintén körablakok, a többit hagyományos négyzetes ablakok tagolják. A homlokzat nem sík, mivel a 6. és az emeleti 5-6. tengelyek előreugranak, és a kiugró falrész párkányként (előtetőként) végighúzódik az egész fölső szinten. A bejáratnál oszlop tartja az emeleti kiszögellő falrészt. Az utolsó két tengely attikáján található "MENTŐK" felirat az épülettel egyidős (az eredeti terveken szerepel).
A mentőállomás kert felőli homlokzata díszítetlen, kör és négyzetes ablakokkal tagolt. Északról és délről később épült toldaléképületek csatlakoznak. Stílusában jól illeszkedő az északi, mely szolgálati helyiségeket (öltözők, étkezők stb.) tartalmaz, míg a déli tárolóhelyiség udvari homlokzata kevésbé harmonizál a többi épületrésszel. Keletre található még egy kicsiny építmény, melyben gázolajat tároltak (jelenleg is nyúlékony anyag van benne).
állapot leírása:
Állapota elfogadható. Sajnos nagy gondot jelent az épület vizesedése. Ez elsősorban a fal és a tetőzet szigetelési hiányosságaira vezethető vissza.

Állapotjelentések

2011.05.03 12:55 ngabi állapot: 4 - pont: 6

Nincs változás az épület állapotában.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kórház (0.475 km)
Lakóház (0.504 km)
Czvetkovits-ház (0.529 km)
Dzsámi (0.562 km)
Kórház (0.566 km)
Városfal (0.577 km)