Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11545
törzsszám:
16120
szélesség (lat):
N 47° 29,974'
hosszúság (lon):
E 19° 3,629'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
34158
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Zártsoros beépítésben álló, három emeletes, szecessziós lakóház, a földszinten az utcára nyíló üzlettel, és műhellyel. Nyújtott arányú, háromtengelyes homlokzatát a második és harmadik emelet tengelyében elhelyezett erkély és az ívelt, magas oromzat hangsúlyozza, melyet maszkos, növényi ornamentikával és geometrikus elemekkel díszített tagozatok kísérnek. A kapubejáró kazettás, puttókat ábrázoló relief díszíti, az udvarra néző ablakok metszettek, színes üvegberakásosak. A lépcsőház és a függőfolyosók kovácsoltvas korlátai geometrikus mintázatúak. Tervezte Fodor Gyula 1907-ben. A lépcsőház színes üvegablakai Róth Miksa műhelyében készültek, a szobrászati dísz Ney Simon munkája.

külső leírás:
Zártsorú beépítésben álló, 3 emelet + tetőszint tagolású, 3 tengelyes, későszecessziós bérház. Földszinten két oldalt íves kapuk, középen egyenes záródású üzletportál nyílik. A bejárat a homlokzat bal oldalán található, a kapu rácsozata eredeti. Az első emelet szélső tengelyeiben íves lezárású páros-ablakok nyílnak, melyeket stilizált, dús, növényi ornamentikával és maszkkal díszített íves szemöldök keretez, köténydíszük geomertikus motívumokat hordoz. A középtengely széles, egyeneszárású nyílása enyhén visszaugratott. A középső tengelyt a 2. és 3. emeleten egy-egy falazott mellvédes, oszlopos erkély hangsúlyozza. A második emeleti erkélyt gazdag növényi ornamentikás konzol hordozza, az ablakokat gazdagon tagozott vakolatkeret övezi. A szélső tengelyek köténysarkaiba 1-1 pár hálót szövő pók domborműve került. A harmadik és negyedik emelet középtengelye enyhén kiugrik, a szélső tengelyek az ablakok felett hullámdíszesek. A homlokzatot összetett párkányzat zárja, melynek két szélén maszkos vakolatdísz jelenik meg. A párkányzat felett törtvonalú, magasan ívelt oromzat emelkedik, középtengelyében a homlokzat síkja elé ugró ablakkal, felette három oszloppal díszített padlásszellőzővel. Az oromzat két szélét maszkos díszítmény hangsúlyozza.
állapot leírása:
Állapota igen rossz. Bár statikailag az épület elfogadható, minden egyéb külső része igen lepusztult és elhagyatott képet fest. Az épület homlokzatait az 50-es évek óta nem tatarozták. A ház belsejében (kivéve a földszint egy részét és a félemeletet) ennél korábbi a festés, mely lehetséges, hogy az eredeti, 1907-ben készült (a belső zöld festéshez nagyon hasonló az épület homlokzatán is megtalálható a felső festékréteg alatt). A homlokzati elemek jelentős része leomlott, a vakolat hozzávetőleg 60%-a hiányzik (egy kevés stukkódísz az udvaron áll). Nem sokkal jobb a helyzet az udvari homlokzatokon sem, s bár ott a vakolat zöme még a helyén áll, a később behelyezett vezetékeket, csöveket nem vakolták le, azok vakolatlanul futnak végig a homlokzatokon. A lépcsőházban felújítás nyomait csak a földszinten és a félemeleten lehet látni, ám ezek állapota is rossz (a vakolat egy része itt is már leomlott). A korlátok rácsai számos helyen sérültek, a falak egy részét - a belső udvarhoz hasonlóan - vésések csúfítják. A folyosóra vezető ajtó eredeti üvegeinek nagy része megsemmisült (utólag pótolva).
átfedő műemlék:
Lakóépület (2009.06.15 11:07 Zerind)

Állapotjelentések

2010.12.11 08:39 rlevente állapot: 4 - pont: 4

Változatlan állapot: falfirka, szemét, bedeszkázott kirakat, vakolathiányos erkély.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.023 km)
Lakóház (0.034 km)
Gozsdu-udvar (0.074 km)
Lakóház (0.078 km)
Lakóépület (0.079 km)
Lakóház (0.087 km)
Lakóház (0.088 km)
Lakóház (0.089 km)
Lakóház (0.094 km)
Lakóház (0.097 km)