Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11542
törzsszám:
16119
szélesség (lat):
N 47° 29,965'
hosszúság (lon):
E 19° 3,641'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
34157
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, kétszintes, nyeregtetővel fedett, téglalap alaprajzú, belsőudvaros lakóház. Főhomlokzata 10 tengelyes. A két szintet egyszerű, erőteljes kiugrású osztópárkány választja el. A bejárat felett konzolokkal alátámasztott, kovácsoltvas korláttal ellátott erkély van. A belső udvar téglalap alakú, emeleti szintje előtt végigfutó konzolokkal alátámasztott függőfolyosós kialakítással. Az udvarban építéskorabeli, kagylós, vörös márvány falikút van. Az épületet 1838-ban, Zitterbarth Teréz építészirodája építette, az építtető Hellmer József volt. A ma álló ház két egymás melletti épület összeépítéséből jött létre.
külső leírás:
Zárt soros beépítésben álló, kétszintes, nyeregtetővel fedett, téglalap alaprajzú, belsőudvaros lakóház. Főhomlokzata 10 tengelyes, a főbejárat a 6. tengelyben nyílik, felette konzolos erkély. A lábazatot számos nyílás töri át: a 2., 3. és 10. axisban az ablakok alatt utólag pincelejáratot vágtak, a 8. axisban széles pinceszellőző nyílik. A földszinten egyenes záródású nyílások sorakoznak, melyek egykor enyhén mélyített, íves lezárású faltükörben ültek. Szemöldökük magasságában párkány húzódik, mely a nyílások felett félköríves kialakítású. Az ablakok egyszerű könyöklőre támaszkodnak, hatosztatúak.
A 4. tengelyben egykor ajtó nyílt, melyet a mélyített falifülke és a küszöbkő jelez. A 7. tengelyben ma ajtó nyílik, a 8. tengely egykori bejáratát ablakká alakították, két oldalán keskeny nyílásokat vágtak.
A két szintet egyszerű, erőteljes kiugrású osztópárkány választja el. A bal oldali 5 tengely ablakai összefüggő könyöklőre támaszkodnak, míg a jobb oldaliaknak csak a nyílás alatt van könyöklőjük. Az ablakok vakolatkeretesek, hangsúlyos szemöldökük konzolos alátámasztású. A bejárat felett konzolokkal alátámasztott, kovácsoltvas korláttal ellátott erkély van, mely megszakítja az osztó- és könyöklőpárkányok sávját. Az erkélyre nyíló ajtó kereteletlen.
A kapubejárat szegmensíves lezárású, kazettás dongaboltozattal fedett. Két oldalon pilaszterek tagolják.
Az utcai szárny 2, az udvari szárnyak 1 traktusosak.
Az utcai szárny pincézett.
A belső udvar téglalap alakú, emeleti szintje előtt végigfutó konzolokkal alátámasztott függőfolyosós kialakítással.
Az udvarban építéskorabeli, kagylós, vörös márvány falikút van.
állapot leírása:
A főhomlokzat vakolata csaknem teljes egészében lehullott. Az osztópárkány helyenként hiányos. A belső udvart újravakolták, de a lépcsőházak egyike életveszélyes, aládúcolt.

Állapotjelentések

2010.12.11 08:37 rlevente állapot: 2 - pont: 4

Változatlanul romos.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.015 km)
Lakóház (0.042 km)
Gozsdu-udvar (0.052 km)
Lakóház (0.074 km)
Lakóház (0.082 km)
Lakóház (0.093 km)
Lakóépület (0.098 km)
Lakóház (0.105 km)
Lakóház (0.106 km)