Római katolikus temetőkápolna

kápolna
kápolna
r.k. kápolna
Temetőkápolna
Kiskőrös Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, félköríves szentélyzáródású kápolna, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel. K-i homlokzatának oromfala fölött torony. Az É-i hajófalhoz alacsonyabb, nyeregtetős kriptalejárat kapcsolódik. A kápolna bejárata a K-i homlokzat közepén, a kriptalejárat ajtaja az É-i oldalon, mindkét ajtó fölött építési felirat. Dongaboltozatos hajó és szentély. A szentélyben koporsó formájú oltárasztal, a bejárattól D-re a Posgay család tagjainak sírkövei. A bejárata felirata szerint az 1886-ban elhunyt Molnár János címzetes kanonok, esperes és keceli plébános emeltette. A kriptában a vele rokon Posgay család tagjai nyugszanak. Külső felújítás 1998-ban.
külső leírás:
Szabadonálló beépítésű, egyhajós kápolna, félköríves lezárású szentéllyel, s a főhomlokzat síkjában emelkedő toronnyal. Császártöltési útra néző főhomlokzata 1 ajtótengelyes, fölötte emléktábla. E fölött körablak, majd egyszerű főpárkány. Fölötte háromszög alakú oromzat, mely két alsó sarkán lekerített. Az oromzatban kis méretű körablak. E felett egyszintes torony, minden oldalán szegmentíves záródású, könyöklős, keretelezetlen abalakokkal. Fölöttük tört vonalú osztópárkány, egyszerű főpárkány, majd Lindáb-lemezzel fedett gúlasisak következik. A hajó tetőzete szintén Lindáb-lemez.
A főhomlokzattól balra eső homlokzat egy ablaktengelyes, az ablak szegmentíves záródású, egyszerű szalagkeretelésű. Az ezzel szemben lévő homlokzat szintén egy tengelyes, s megyegyezik az előző homlokzatéval. A homlokzat bal oldalán cserépfedésű, nyeregtetős, sima háromszög alakú oromzatos előépítmény rejti a kriptalejáratot.
Az egyenes záródású ajtó felett "A Posgay család sírboltja" felirat.

Rendben van.