Báró-ház

polgárház
városi polgárház
polgárház
városi polgárház
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésű, egyemeletes épület, enyhe kiülésű középrizalitjában címeres záróköves rokokó kapu. Két szélső rizalitjában barokk, szemöldökdíszes üzletajtó. Udvari homlokzata előtt későbbi függőfolyosó. A földszinti helyiségek csehboltozatosak, az emeletiek síkfödémesek. Építtette Báró Tamás görög kereskedő, aki 1773-ban szerezte meg a telket (építész: Povolni János ?). Utcai homlokzatát a 19. század közepén átalakították.
külső leírás:
Zártsorú beépítésben álló egyemeletes, nyeregtetős épület. Enyhe kiülésű középrizalitjában címeres, záróköves rokokó kapu. Két szélső rizalitjában egykorú, szemöldökdíszes üzletajtó. Udvari homlokzata előtt későbbi függőfolyosó.

Kapu zárókövén címer: két koronás oroszlán horgonyos címert tart, 1766.
Kapu, klasszicista, felújítva.
Torzfejes konzol, 18. század utolsó harmada, (3 db) az egykori folyosóról. Másodlagosan beépítve a kapualjban ill. kerékvetőként.

Némi festés hiba és lábazati vizesedés jellemzi az épületet.

Forst-ház (0.027 km)