Szentmiklósy-Gyöngyössy-ház

Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésű, egyemeletes sarokház. Sarka egytengelyes homlokzatként kialakított. Zárt udvarát három oldalról árkádos loggia veszi körül, az emeleten részben toszkán oszlopokkal. A 18. században két ház volt. Az emelet és a földszint helyiségei részben boltozottak. A Zalár u.-ban emeletes, U alaprajzú sarokház, a Szent János u.-ban földszintes épület állt. A sarokházrész építtetője Gyöngyössy Tamás görög kereskedő, aki adósság fejében kapta a Szentmiklósy családtól. A Zalár u.-i homlokzatot a 19. század elején átalakították. 1957-1962 között a Zalár u.-i szárnyat átépítették és a Szent János u.-i szárnyra emeletet húztak.
külső leírás:
Egyemeletes sarokház, nyeregtetővel. A sarok egytengelyes homlokzatként kialakítva. Zárt udvarát három oldalról árkádos loggia veszi körül, az emeleten toszkán oszlopokkal.

Jelentős változást nem találtam. Az ablakból a bank automatát eltüntették. Azért a homlokzaton lévő festékhibák és vakolatpergések megmaradtak.

Najmájer-ház (0.037 km)
Forst-ház (0.039 km)