Beniczky-kúria

Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
Romos
rövid leírás:
A falu É-i határán, völgyben álló, KNy-i hossztengelyű, téglalap alaprajzú, földszintes kastély, Ny-i végén az 1930-as években épült emeletes, sátortetős épületrésszel. A földszintes szárny kereszttengelyében mindkét homlokzaton dór oszlopos portikusz, az É-i oldalon attikával, a Beniczky címerrel, a D-i oldalon timpanonnal. Síkfödémes helyiségek, néhány 19. és 20. századi nyílászáró. Az É-i homlokzat előtt U alakban gazdasági épületek (hrsz.: 0118/2), D-i irányban távolabb magtár (hrsz.: 3/2). Építtette Beniczky Zsigmond, a 20. század folyamán többször átalakították.
külső leírás:
A falu északi határán, völgyben álló, K-Ny-i hossztengelyű, téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős kastély, nyugati végén emeletes, sátortetős épületrésszel. A földszintes szárny kereszttengelyében mindkét homlokzaton dór oszlopos portikusz, az északi oldalon attikával, Beniczky-címerrel, a déli oldalon timpanonnal.
Az északi homlokzat előtt U alakban gazdasági épületek, déli irányban távolabb magtár.

Változatlan állapotban találtam az épületet. A környezetében a fű és az egyéb növényzet kaszálatlan, bár látszik, hogy néha látogatják.