Kisboldogasszony
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós templom, K-i homlokzata síkjában középtoronnyal, a hajóval azonos szélességű, egyenesen záródó szentéllyel, melynek D-i oldalához megbővített sekrestye kapcsolódik, a szentély fölött lekontyolt nyeregtetővel. Belseje csehsüveg boltozatos, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 1965 után. Színes üvegablakok: 1965 után. Berendezés: jellemzően 20. század első fele; főoltárkép: 1943 (Márton Lajos); szószék, 1760 körül. Építtette az esztergomi érsek 1810-ben. A templomkertben: feszület, 1935. A kerítés kőpillérein kis fülkékben gipsz domborműves keresztúti stációk.
külső leírás:
A község főutcájának kiteresedésében szabadon álló épület a homlokzat síkjában emelkedő középtoronnyal, a hajóval azonos szélességű és magasságú, egyenes záródású szentéllyel, melyhez nyugaton megbővített, földszintes sekrestye kapcsolódik. Toronysisakja fémlemezzel, egyéb részei cseréppel fedettek.
Az épületen lábazat és egyrészes főpárkány fut körbe, főhomlokzatán kis kiülésű középrizalittal. A falfelületek tengelyenként tükrös kialakításúak, a főhomlokzat egészét egy nagy tükör fogja össze, ez elé lép ki a bemélyedő, keskeny tükörrel tagolt falsávokkal határolt szélű rizalit. Középtengelyében egyenes záródású, tagolt szalagkeretes kapu, szemöldökpárkánnyal, fölötte nagyméretű, szegmentíves záródású ablak, egyszerű szalagkerettel, zárókővel, könyöklőpárkánnyal. A főpárkány fölötti oromzati szint is változatos formájú tükrökkel tagolt, közepén kör alakú vaknyílás. E szintet háromrészes párkány zárja le, efölött emelkedik a tulajdonképpeni toronyszint: két keskeny, bemélyedő tükör veszi közre ablakait (minden oldalán egy nyílás), melyek a karzatablakkal egyeznek, a szintet órapárkány zárja le, óra nélkül.
Ugyanilyenek a hajó ablakai is, az ajtók egyeneszáródásúak, szalagkerettel. A sekrestyéhez az újabb időkben félnyeregtetős toldalék épült.
A templom szentélye mögött feszület 1935-ből, keresztúti stációk kőből rakva, gipsz domborművekkel.

2010.07.04 14:25 rlevente állapot: 5 - koordináta: N 48° 2,404' E 19° 9,877' - pont: 11

Nagyon szép templom, mellette egy Szentháromság-szobor, a templomkertben elöl és hátul egy-egy kereszt található.

Kőhíd (2.364 km)
Intézői lak (4.820 km)