Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

titulus:
Szent Alajos
azonosító:
6596
törzsszám:
5746
szélesség (lat):
N 47° 58,687'
hosszúság (lon):
E 19° 38,484'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
1
település KSH kódja:
18494
földhivatal:
Pásztó Körzeti Földhivatal
állapot:
Kifogástalan
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom, Ny-i homlokzatához ferde falsíkokkal kapcsolódó középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, íves záródású szentéllyel. A hajó É-i és D-i falán egy-egy támpillér. A szentély É-i falában feliratos tábla: IHS 1764. Belseje síkmennyezetes, a hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: 18-20. század. 1688-ban a falut a besztercebányai jezsuiták kapták meg, ők építették a mai templom elődjét, amelyet 1788-ban újítottak fel, majd 1804-ben újjáépítettek. 1920-ban tűz pusztította, ez után bontották le kétszakaszos boltozatát és építették a jelenlegi síkmennyezetet.
külső leírás:
Település belsejében, út mentén, dombtetőn, szabadonálló barokk r. k. pléb. templom. A nyugati homlokzat elé épített toronnyal, téglalap alakú hajóval, s a hajónál csak alig keskenyebb kosáríves záródású szentéllyel.
Nyugati homlokzatot uralja a zömök torony. Tornyon szegmensíves kétszárnyú bejárat, felette dísztelen téglalap alakú ablak. Tagolt főpárkány zárja a földszinti részt. A torony két emeletén a sarkokon festett lizénák, az első emeleten szintén egyszerű, téglalap alakú ablak, majd osztópárkány. A második emeleten is téglalap alakú ablakok szegmensíves kerettel, órapárkány, bádoggal fedett törtvonalú sisakdísz.
Oldalhomlokzatok egyszerűek, a nyugati homlokzathoz közel mindkét oldalon 1-1 támpillér, a hajót 1-1 szegmensíves, szalagkeretes, záróköves ablak világítja meg. Hasonlóan a szentély mindkét oldalán is.
Hajón és a szentélyen cserép fedés.
állapot leírása:
Nagyon szépen rendben tartott, jó állapotban lévő templom; karzat mellvédjén némi repedés.

Állapotjelentések

2010.08.08 15:26 zsalaber állapot: 4 - pont: 25

Jelentősen nem változott a templom állapota....
"Egyéb:
A korai középkortól lakott helység, amelynek neve a gyertyánfa szláv nevéből származik. A honfoglalás idején a Kökényes-Radnót nemzetség birtoka lett a környék. A család egyik tagja, Mendinus székesfehérvári prépost még 1179 előtt premontrei kolostort alapított Garábon. A kutatások alapján feltételezhető, hogy a garábi volt valamennyi magyarországi premontrei rendház anyamonostora. Azok levelek tanúsága szerint a község 1265-ben a Szent Hubertusról elnevezett helyi premontrei apátság birtoka volt. A kolostor 1436-ban szűnt meg, ezután az ipolysági rendház birtoka volt a falu. A török hódoltság után, 1688-ban Garáb a besztercebányai jezsuitáké lett. "
Forrás:http://www.vendegvaro.hu/Garab

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Középület (4.301 km)
Lakóház (4.470 km)
Lakóház (4.476 km)
Lakóház (4.489 km)
Lakóház (4.491 km)
Lakóház (4.495 km)
Lakóház (4.504 km)
Lakóház (4.505 km)