Megújulásunk támogatója:  

Nógrád vára

azonosító:
6736
törzsszám:
5794
szélesség (lat):
N 47° 54,398'
hosszúság (lon):
E 19° 2,698'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Rom
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
ERŐDÍTMÉNY
eredeti főtípus:
vár
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
550
település KSH kódja:
4358
földhivatal:
Rétság Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
A település központjában, hegy fennsíkján álló, szabálytalan alaprajzú vár. A fennsík É-i részén található az árokkal övezett 15. századi belső vár, ÉNy-i sarkán többszintes lakótorony jelentős maradványaival. A toronytól D-re, a Ny-i falon nyílt a belső vár kapuja, amelyet híd kötött össze a tőle Ny-ra levő barbakánnak nevezett építménnyel. A nagykiterjedésű fennsík szélét ÉK-i és ÉNy-i sarkán íves alaprajzú tornyokkal tagolt várfal veszi körbe. Bejárata ÉK felől, a barbakán közelében nyílik. A belső kapunyílás előtt későbbi kapu áll. A vár Ny-i és D-i oldalához egy-egy 16-17. századi bástya csatlakozik. Kérdéses, hogy hol állt a 11. századi ispáni vár. Ispánját 1108-ban említik először. 1274-1284 között került a váci püspökök birtokába. Belső várát építési felirata szerint Báthory Miklós püspök építteti át Traui Jakabbal, 1483-ban. A törökök 1544-ben foglalták el. Többször cserélt gazdát, miközben többször is építkeztek rajta. Ny-i bástyája, egy felirat szerint, 1622-ben épülhetett. 1685-ben villámcsapás következtében felrobbant a lőportorony. Jelentősebb hadieseménynek nem volt többé részese.
külső leírás:
A település középpontjában, magaslaton, szabadon álló, kőből épült, szabálytalan alaprajzú, külső és belső várból álló középkori várrom. A külső védelmi övből viszonylag épen megmaradt a félköríves záródású, csapórácsos, rusztikázott kőkeretű kapu. A kaputól kettős falköz vezet az északnyugati ék alakú, hegyes bástyához. Nagyrészt megmaradt a körítőfal, benne bástyákkal, illetve északon kerek védőmű. A belső várból, illetve annak északnyugati részén az egykor téglány alakú, 3 emelet magas lakótorony maradványa, falsarkán erőteljes armirozás. A belső és külső vár kapui között barbakán maradványai.
állapot leírása:
felújítás folyamatos

Állapotjelentések

2017.07.29 10:12 fehér állapot: 5 - pont: 12

Bizonytalan vagyok abban, hogy egy várrom esetén mennyire lehet, szabad vagy kell érintetlenül hagyni a növényzet elburjánzását. Bent a vár területén kifejezetten kellemes, otthonos érzést kelt egy-egy kígyószisz csoport a lila vagy egy ökörfark kóró a szép sárga virágaival az aljnövényzetből kiemelkedve. De a várhoz fölvezető út mentén a rézsűt mintha érdemes volna egy kaszával fölkeresni.

Egyébként a vár megőrzött állapotában megnyugtató állapotban van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (4.130 km)
Pincesor (4.561 km)
Lakóház (5.154 km)Kapcsolódó cikkek a Magazinban

Öt hetes munkával kutatták meg a nógrádi vár barbakánját. A több méter magas falak között a későbbiekben akár egy lefedett teret is létrehozhatnak. Egyébként is elkelne a helyreállítás a várromnak, hiszen a maradványok egy része vészesen pusztul.


Kapcsolódó Légből kapott képek

A szabálytalan alaprajzú, belső tornyos kővár hazánk egyik legrégebbi ilyen építménye. Két jelentősebb része volt: a belső- és a külsővár.