Szent Kereszt
Rétság Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, egyhajós templom, D-i homlokzata síkjában középtoronynyal, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, melynek Ny-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Nyeregtetővel fedett, amely a szentélyzáródás felett lekontyolt. D-i homlokzatán, a karzatablak fölött, lunettában Migazzi-címer, felette felirat. Belseje csehsüveg boltozatos, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: díszítőfestés, 19. század első fele. Berendezés: jellemzően 18. század; főoltárkép: 18. század második fele (valószínűleg osztrák festő). Építtette gróf Migazzi Kristóf bíboros, váci püspök, 1777 (építész: Oswald Gáspár).
külső leírás:
A település középpontjában, magaslaton, szabadonálló, későbarokk templom. Főbejárata a domboldal felől délről. E felett négyzetes torony, a hajó és a szentély téglalap alakú. Déli homlokzatot a falmezők 3 részre osztják, a középső, mélyített mezőben bejárat, kétszárnyú, téglalap alakú, tagolt szalagkerettel. Felette félköríves alakú záróköves ablak. Az egészet tagolt osztópárkány zárja le. Az ablak felett félköríves mélyített mezőben Migazzi címere. A homlokzatot tagolt, középen félköríves párkány zárja le. A torony kiindulásánál a CCA Migazzi felirat. A torony párkányzattal indul, felette törpeárkádsor, majd félköríves, záróköves ablak, órapárkány, törtvonalú, bádoggal fedett sisak.
A hajót mindkét oldalon 3-3 félköríves ablak világítja meg. Szentély keleti falán szintén félköríves ablak. Szentély nyugati falához épült a sekrestye. Hajón nyeregtető pala fedéssel.

Szépen felújított templom. Bejáratáról jobbra a falon egy felirat: ,,1777 ISTEN SEGEDELMÉVEL 2011''