Szeplőtelen fogantatás
Salgótarján Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Dombon, szabadon álló, egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom, Ny-i homlokzata előtt középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, poligonális záródású, támpilléres szentéllyel, melynek D-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Karzatfeljáró kívülről, a torony É-i oldaláról. Belseje síkmennyezetes, a hajó bejárati oldalán karzat. A toronyaljban faragott, barokk kettőscímer, és építési felirat évszámmal: 1814. Berendezés: jellemzően 20. század eleje. Középkori templom felhasználásával építtette a Gosztonyi család 1680-ban. 1731-ben átépítették, 1745-ben helyreállították. Tornyát 1814-ben építették.
külső leírás:
A falu felett magas dombon szabadon álló, keletelt, egyhajós, homlokzat előtti tornyos épület, a hajónál keskenyebb, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel. Falazata terméskő és tégla vegyesen, vakolva, fehérre meszelve. Az egész épületen alacsony lábazat fut körbe, párkánya viszont nincs. A torony nyugati homlokzatának földszintjén mélyen ülő, egyenes záródású egyszerű kapu látható. Az északi homlokzat földszintjén falépcsőn megközelíthető, félköríves záródású, egyszerű ajtó vezet az orgonakarzatra. A déli homlokzat földszinti részén pedig egy keskeny, hosszúkás, szintén félköríves lezárású ablak figyelhető meg. A torony emeleti részén mind a négy oldalon egy-egy hosszú, keskeny, félköríves záródású ablak található. E fölött keskeny párkány, mejd törtvonalú, palával borított gúlasisak látható. A hajónak csupán a déli oldalán van két ablak, mindkettő félköríves záródással. a szentélyt négy erős lábazatas támpillér támasztja. A záródás déli és északi oldalán egy félköríves záródású ablak van. A szentély déli oldalához sekrestye kapcsolódik. A hajón és a szentélyen palával borított nyeregtető figyelhető meg.

Állapota változatlan.

kultúrház (2.191 km)