Szentháromság-oszlop

Plasztika
Plasztika
szobor
Vác Körzeti Földhivatal
Szentháromság-oszlop, barokk, 1750-1755.
külső leírás:
A homokkőből készült emlék két oldalán külön talapzaton áll Xaveri Szt Ferenc és Szt Lajos szobra. A szobor háromszög alaprajzú, két szintre tagolt alapzatának alsó, volutákkal lezárt sarkain állnal Szt Vendel, Szt Sebestyén és Szt Konstantin szobrai. A volutákkal megtámasztott osztópárkány alatt, az emlék fő nézetében menza szerű kőlap alatt Szt Rozália domborműve. Felette az oltáriszentségre utaló dombormű, magasbban az Althann címer. Feliratok : ld. ott.
A másik tagozaton, az alapzat második rétegében középütt Maria Immaculata és Borromei Szt Károly, valamint Nep. Szt. János, hátul Szt Flórián szobra áll.
A felfelé keskenyedő oszlop törzsén szárnyas angyalfejek. Az oszlop tetején felhők között A Szentháromság szobra ül.
A szobrok sérült állapota miatt több részletzet a 19. sz-ban újrafaragtak. a legutóbbi helyreállítás néhán yévvel ezelőtt történt.
Nemrég restaurálva.

Eléggé el van színeződve, de még nem vészesen kopott a kőanyag. A szobrok többségét bukolták, de a Szentháromság is megérne a tetején némi fóliát.