Római őrtorony maradványai

Régészeti emlék
torony
Vác Körzeti Földhivatal
Romos
Római kori őrtorony és hídfő maradványai.
külső leírás:
A községtől keletre, A Duna-parton a Duna-mező dűlőn található a rom.Központi épülete a K-Ny-i tengelyű torony volt. Szabálytalan kövekből épült, csak a külső falsíkot rakták kváderekből. Déli hosszoldala szinte teljesen elpusztult, kis részlete maradt meg a DK-i saroknál. A központi épülethez Ny és K felé induló szárnyfalak csatlakoztak, melyek É felé kiugró tornyokban végződtek. Kibontották a keleti oldaltoronytól D-re, több sorban levert tölgyfa cölöpök csonkjait, ezek valószínűleg az oldaltornyoktól a Dunáig haladó, elpusztult falak tornyainak, vagy pilléreinek az alapozásához tartoztak.

A füvet ugyan levágták, de amit lekaszáltak, azt nem vitték el. Bár nem annyira gazos, mint a legutóbbi jelentésnél, magára hagyott, pusztuló emlék.