Vác Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom, barokk, 1736-1743. Berendezés: fő- és mellékoltárok, barokk, 1763 és 1764, szószék, 18. sz., keresztelőkút, orgona, 19. sz. eleje.
külső leírás:
A község felett magas dombon álló, egyhajós, homlokzati tornyos barokk templom. Főhomlokzatát pilaszterek tagolják három részre. A szalagtagos, kőkeretes kapu szemöldökén kőalapra domborított, aranyozott bronzlemezekből althan-címer. a kapu felett szegmensíves ablak, alsó harmada elfalazva. az oldalsó mezőkben félköríves, ma üres szoborfülkék. Mindhárom nyílás ill. fülke vakolt szalagkeretelésű. Főpárkány felett kettős oromzat között emelkedik a torony. A torony órapárkánya háromszög lezárású. A hajó oldalfalain keretelés nélküli, 2-2 félköríves ablak van. az egyenes záródású szentély jobb oldalán eredeti sekrestye. Kőkeretes bejárata előtt legújabbkori, ocsmány szélfogó. a sekrestyéből egykor 2, ma egy ablak néz kifelé. a szentély másik oldalán az előbbival azonos méretű toldalék.

A domb aljáról indulóan a főhomlokzat elé érkeznek a téglából épített, fülkés stációoszlopok. Kilenc stáció a lépcső mellett, 3 a templom bal oldalánál, a fülkékben egykor volt bádoglemezre festett képek helyett szögvasból hajlított "plasztikák". A betonlépcsőbe karcolt évszám szerint a legutolsó átalakítás 1971-ben történt. A domb tetején a főhomlokzat előtt két barokk kőkeret -lábazat hever a földön. A volutás nagyobb alapzat felett kovácsoltvas kőkereszt volt egykor (L. MMT Pest megye 572.)

Plébániaház

A templomtól keletre áll a nem védett barokk plébániaház, eredtei formájban kéttraktusos épület, amelyet később L alakúra bővítettek. Mai barokk kőkeretű bejárata 1971-ben készült, a kőkeret áthelyezésével. A síkfödémes belső terekben egyszárnyú barokk ajtótokok, szárnyak. Az ablakok újabb kori átalakítások.

Változatlan állapot.

Dózsa Gy. út (1.777 km)