Vas
Szombathely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. templom (Mindenszentek), román eredetű, gótikus, 13. sz. Átalakítva késő barokk stílusban 1790 körül. Berendezés: népies, főoltárkép Dorfmeister István műve.

Csehimindszent-Mindszenty bíboros szülőfaluja-temploma szintén egyedülálló.1314-ben épült,a török időkben romossá vált.1758-ban Festetics József kegyúrsága alatt épült ujjá.A szentélyben későbarokk oltárt találunk .

A Fő utca és Petőfi utca torkolatában álló templom korai elődjének első írásos említése 1314-ben volt. Egyike a Nyugat-Dunántúlon nyilvántartott 9 Mindenszentek templomának.[4] A templom története a falu történetével összeforrt. A 16. században elpusztult a falu és a templom. 1690-ben teljesen romos. Az 1698-as Kazó féle vizitáció szerint újjáépítették, zsindellyel fedték. Ekkor még nem volt tornya. Az 1758-as Visitatio már említi tornyát. Hajója ekkor cseréppel fedett. A kegyúr, Festetics József jóvoltából sekrestye, oratórium és kórus épült. Az 1978-as falkutatás után helyreállították, román kori ablakot és déli kaput feltárták.[5] A templom belseje népies barokk, a főoltáron Dorfmeister kép.

1892-ben a településen élő kisnemesi családban született Mindszenty (Phem) József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek.[2]
A Fő utca 34. számú ház a községben született Mindszenty József szülőháza, ezt egy emléktábla is jelöli. A községben szobrot is emeltek az érsek emlékére. A plébánia épületében szálláshely és zarándokház található a Fő utca 40. alatt.
Forrás: Wikipédia