Pince-présház

Agrár műemlék
présház
Vas
Szombathely Körzeti Földhivatal
Présház-pince, népi.
külső leírás:
Külső: Az útra merőlegesen, szabadon álló, nyújtott téglány alaprajzú épület szalagparcella szélén fekszik. Út felőli oldalán sárfalai talpas keretvázas szerkezetűek, legfelső részén alacsony boronafalas helyiség található, ez utóbbi a lejtőbe vájva. Széles (kényszerű, utólagos alátámasztású) ereszaljjal kiképzett udvari homlokzatát két ajtó töri át, ugyanezen az oldalon az első helyiség kis négyzetablaka látható.
Kontyolt nyeregtető, zsúpfödés.

Belső: Az épület négy, a hossztengelyre felfűzött helyiségből áll. Az első, út felőli helyiség az egykori lakószoba, mestergerendás fafödémmel fedett, benne kis szemeskályha. Második helyisége keskeny, ide nyílik a homlokzat első bejárata. Következő helyisége a présház, mely nyitott fedélszékes, benne nagy méretű, faragással díszített faprés áll. Legfelső, boronafalas helyisége a borospince, szintén mestergerendás fafödémmel.
:

2009.05.16 14:51 Hajo állapot: 2 - koordináta: N 47° 2,988' E 16° 53,941' - pont: 4

Ez az 56-os számú pince.
Elszomorító állapotban van.
Bizonytalan voltam, hogy ez-e az adott pince. A kiírásban szereplő fénykép alapján ez az. (+Fairy is erről ksézített jelentést).