Pince-présház

Agrár műemlék
présház
Vas
Szombathely Körzeti Földhivatal
Pince-présház, népi, 19. sz. eleje.
külső leírás:
Külső: Az útra merőlegesen, attól kissé feljebb, a domb oldalában, szabadon álló, téglány alaprajzú, kis méretű, földszintes építmény.
Út felőli oldalán a présház fonott sárfalai talpas keretvázas szerkezetűek, felső részén boronafalas pincehelyiség található. Az épület ablaktalan, csak szellőzőnyílások törik át a falat. Bejárata egyenes záródású, súlyos, perselyes tölgyfaajtó.
Kontyolt nyeregtető, zsúpfödés.

Belső: Az épület belseje két nagy helyiségből áll.
A bejárati ajtón belépve a nagyobb, présházba jutunk. Ennek út felőli része L alaprajz fölött nyitott fedélszékes, hogy helyet adjon a nagy méretű, faragással díszített faprésnek. A helyiség hátsó része L alaprajz fölött mestergerendás fafödémmel fedett, benne kis ülőpadka.
A felső helyiségbe egyenes záródású, súlyos, perselyes, fazáras tölgyfaajtó vezet. A pince mestergerendás fafödémmel fedett, benne a hordók tárolását biztosító gántárfákkal.
Ollólábas szelemenes tetőszerkezet.
:

2009.05.16 14:55 Hajo állapot: 3 - koordináta: N 47° 3,010' E 16° 53,952' - pont: 4

Szomorú állapotban találtuk.
Ez a 61-es számú pince. Közvetlenül a tanösvény ismertető tábla felett van. Felirat hirdeti, hogy műemlék.
Az állapota alapján inkább egy düledező épület.
Kár érte.