Béldy-kastély

A kép forrása: adatbank.transindex.ro

Gyeke, 364. sz.
Kolozs megyében, Kolozsvvártól 60 km-re fekvő faluban található a Béldy-kastély.
Rövid leírás:
Gyeke Árpád-kori település, amelyet először a 13. század első felében említenek az írott források. A kis településnek számos tulajdonosa volt az évszázadok során, míg végül a Béldy-család 1800-ban itt kezdte el kastélyát felépíteni.

A Béldy-család egy ősi, uzoni székely nemes család volt, amely a 18. század második felében emelkedett grófi rangra. A család híres tagja Béldy Ákos volt, aki 1888 és 1905 között Kolozs vármegye főispáni tisztét viselte, és akinek működési ideje alatt jelentős gazdasági, társadalmi fejlődésnek indult a település. Ugyancsak az ő nevéhez fűződik a gyekei kastély 19. századi klasszicista, eklektikus stílusú kiépítése is.

A 11x17 méteres alapterületen elhelyezkedő kastély az eklektika stílusjegyeit viseli magán. Az épület elé ugró bejárata dór oszlopok által tartott tetővel fedett, mely fölött vas korláttal szegélyezett terasz helyezkedik el. Az alápincézett épület földszint és egy emelet magas volt.

Az épület évtizedek óta lakatlanul áll. Bár műemlékké nyilvánították az épületet, használat nélkül, a folyamatos enyészetnek van kitéve, jelenleg már a tetőszerkezete sem áll a kastélynak.

Forrás: