Szentháromság plébániatemplom

A többutcás falu központjában, egy útkereszteződésben, egy kis dombon áll
Rövid leírás:
A középkori eredetű faluról, melyben egykor bencés apátság is működött, az első írott források a 14. századból maradtak fenn. A mai, Szentháromság tiszteletére szentelt római katolikus templom – a korábbi, az idők folyamán tönkrement templom pótlására – 1802-06 között épült fel a Haller család adományából, akiknek a közelben épült kastélya ma is áll. Egy hajós, sokszögzáródású szentélyes. A hajó és a szentély kissé elkülönülnek egymástól, a szentély talán a korábban itt állt, a 18. század végére romossá vált templom maradványainak felhasználásával épült. A nyugati homlokzat felett egyszerű, gúlasisakos huszártorony van. A nyugati oldalon van a templom egyszerű bejárata is. A sekrestye a szentély északi oldalához kapcsolódik. A hajó belül pilaszterekkel két szakaszra osztódik, talán boltozatot terveztek a mennyezetre, és ehhez építették így. A pilaszterek tetején barokkos párkány fut körbe. A nyugati oldalon oszlopokon nyugvó, kőből épített karzat van. A templom főoltára neogót faoltár, középpontjában a Szentháromság szoboralakos megjelenítésével.
A templom előtt egy szintes, favázas harangláb van két haranggal.

Az épület leírása Istvánfi Gyula – Veöreös András: Erdélyi római katolikus templomok. Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. alapján készült.

Béldy-kastély (5.371 km)
Kemény-kúria (7.245 km)