Megújulásunk támogatója:  

Unitárius templom


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 46,383'
Hosszúság (lon):
E 23° 58,071'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Belterületen
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A falu Kolozsvártól 36 km-re keletre fekszik. Első írásos említése 1213-ból maradt fenn Zuat néven.

Magyarszovát temploma egyhajós, poligonális szentélyzáródású, a hajó déli bejárata előtt portikusszal, a hajótól különálló fa harangtoronnyal. Az épület első említése 1346-ból ismert. Az ablaknyílások mérművei a XV. század első felére datálhatók. A templombelső falfelületeit Kelemen Lajos szerint a XIV. század első felében festették ki. Az 1925-ben feltárt freskókból a diadalív déli oldalán és a déli falon látható egy-egy jelenet „Piéta” és a „Megdicsőült Üdvözítő”, valamint az északi falon a XV. században kör alakú képmezőbe festett nagyméretű „Utolsó ítélet” jelenetből két téglalap alakú mező maradt fenn. Szintén a XV. századi átalakítás idejéről származnak a falpillérek címeres fejezetei, melyeket a XVIII. században, a boltozat elbontásakor bimbó alakú díszekkel egészítettek ki. 1790-ben készült a Suky család adományából a későbarokk-koraklasszicista faragott kő szószék, melynek kialakítása egyedülálló a térségben. A templom mellett a XVIII. században épült a fa harangláb, melyet a XIX. században átalakítottak.

A magyarszováti templom a település egyik magaslatán található. Talajmechanikai gondok miatt időről időre falai megrepednek, ez indokolta a rendszeres karbantartást, mely főleg a vakolatok részleges leveréséből és újravakolásából állt. A gondok orvoslására csak megfelelő előtanulmányok és főleg talajmechanikai vizsgálatok és tartószerkezeti szakvélemény után lehet megoldást találni.

Az egyházközség rendelkezett falkutatási jelentéssel, valamint korábbi támogatásból a faragott kő részletek helyreállítása is megvalósult. A Teleki László Alapítvány megbízásából 2016-os évben a tervezéshez szükséges előtanulmányok készültek el.

A régészeti kutatás bizonyította, hogy a templom hajója középkori temető sírjait vágja. Sikerült azonosítani a szentély és hajó alapfalait, a megfigyelések építészettörténeti következtetések levonását teszik lehetővé. A 2017. évi támogatásból a Teleki László Alapítvány megbízásából elkészültek az épület helyreállítási tervei.

A leírás forrása: www.romerterv.hu, kép: wikipedia.org
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-12-28 19:50:52
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.