Lutheránus (ma ortodox) templom

A csépáni temlom. Forrás: wikipedia.org

A csépáni ortodox (korábban lutheránus) templom nyugati homlokzata. Forrás: wikipedia.org
Cepari 36 szám.
Rövid leírás:
A település először 1380-ban jelentkezik az oklevelekben Chepán néven. A plébániájára utaló adat 1518-ból jelzi, hogy a csépáni plébániát János vásárhelyi plébánosnak juttatják. 1528-ban Décsi György a plébános, aki nevét azzal örökíti meg, hogy a dési Mária-Magdolna-kápolnának egy mészárszéket hagyományoz. A középkorban itt Ágoston-rendi barátok voltak, s így feltételezhető, hogy már a gótikus kor előtt volt templomuk. A tatárjárás előtt a templomhegyen tölgyfából épült templomuk állott, mely a tatárjáráskor elpusztult. Helyette nem építettek újat. A ma is álló templom a csúcsíves kor alkotása a XV. századból. Tornya a szentélyhez kapcsolódik. Tágas hajója alacsony. Kisméretű ablakai zöldes színű csépáni homokkőből készültek. Sajnos ezeket bemeszelték. Gótikus fali szentségfülkéjét reneszánsz díszítésű kőfaragás veszi körül.
Az egykori lutheránus templomot 1960 óta a falu ortodox román közössége használja.

Forrás: Léstyán Ferenc, MEGSZENTELT KÖVEK. (2., bővitett kiadás), Gyulafehérvár, 2000.