Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 59,229'
Hosszúság (lon):
E 24° 51,757'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjától kissé keletre
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A ma látható épület jórészt feltehetően egy korai templom alapjainak felhasználásával a 14. század első felében épült fel. Ez egy keletelt gótikus csarnoktemplom, sokszögű szentélyzáródással, harangtorony nélkül. A templomhajó 12,5 méter hosszú és 7,3 méter széles, a gótikus szentély 6 méter hosszú és 4,8 méter széles, közöttük egy masszív diadalív helyezkedik el. A szentély északi oldalán sekrestye épült.

A 15. sz. végén a templomot alaposan átalakították, védhetővé tették. A szentély fölé háromszintes védelmi tornyot emeltek folyami-, és terméskőből. A fa gyilokjárót támpillérekre helyezték. A gótikus templom hat új támpillért kapott, ezeket a már meglévőkre falazták. A védelmi szint fölé kontytetőt emeltek. Ugyancsak a 15. században a templomot kerítőfallal vették körbe. Az északkeleti háromszintes bástya, melyet belül két téglaboltozat merevít, a termény tárolására is szolgált. Egy hasonló bástya állt a kerítőfal északi oldalán. A kerítőfalon egy függőbakokon (?) nyugvó gyilokjáró fut körbe.

A megerősítések második lépésében 1500 körül a templomfalat támpillérekkel érősítették meg, ezeket boltív köti össze. Fölötte védelmi szint húzódik, ami lőrésekkel van ellátva. A hajó és a szentély ugyanekkor gótikus csillaghálós boltozatot kapott. A 16. sz. elején a templomhajó északkeleti sarkában egy kutat ástak. A templom nyugati bejáratát csapóráccsal biztosították.
1848-ban a korábbi, gótikus csillaghálós boltozatot szalagbordás, téglából készült dongaboltozatra cserélték. A 18. században a szentély falán négyszögletes ablakokat nyitottak. 1896-ban javításokat végeztek a templomon, melynek falait 1964-ben betongyűrűkkel erősítették meg. A szentélytorony ma egyszerre harangtorony és óratorony, azonban a toronyóra 1908 óta használaton kívül van.

1912-ben a templomtól északra álló védelmi épületet (tornyot?) lebontották. A templomtól délre, az iskola építése során a kerítőfal egy részét is elhordták.

Forrás: Karczag Ákos/várak.hu
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2013-01-01 08:34:40
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.