Székelydálya
Egyéb adat:
A Székelyudvarhelytől 13 km-re délre, az Ége-patak völgyében fekvő falut először 1333-ban említették a pápai tizedjegyzékben.
Rövid leírás:
A falu központjában álló református templom körül 12. századi temetkezések nyomait találták meg. A ma álló templom hajója 13-14. századi eredetű, melyhez egyenes záródású szentély csatlakozott. A 15. század végén, a 16. század elején beboltozták a hajót, s új hosszabb, sokszögzáródású, keresztboltozatos szentélyt építettek. A boltozat teljes felületén megmaradt a 16. század 20-as éveiből való lomb- és indadíszes, emberalakokkal, s városok, országrész, s főméltóságok címereivel díszített festés, melyet Huszka József tárt fel és készített másolatot a kifestésről 1886-ban. Az időközben elpusztult boltozat helyére 1630-ban új festett, kazettás, deszkamennyezet készült a hajóban. A hajó északi és déli falain értékes 14-15. századi falfestményeket tártak fel 1992-ben, az előbbin a Szent László legenda töredékes jelenetei, míg a délin a Szent György legenda épebb jelenete látható, mely talán a székelyderzsi falképekkel rokonítható. A templomot alacsony körítőfal övezi, melyen az 1774-es évszám olvasható.1794-ben alakították át a templomot, a hajó nyugati falát megbontva karcsú, hegyes bádogsisakos torony épült 1799 és 1804 között.
sebijo

Városerődítés (11.639 km)