Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 55,737'
Hosszúság (lon):
E 25° 0,684'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Felmér falut már 1206-ban említik, és bizonyosnak látszik – bár erről oklevelek nem maradtak fenn – hogy ekkoriban már temploma is volt. Ezt bizonyítják azok a templomon még megfigyelhető stílusjegyek is, amelyek a román-gótikus átmeneti korra utalnak. A legelső, háromhajós templomból napjainkra a szentély négyszöge és a keleti apszis maradt fenn.

1494-ben Felmér a templom részleges átépítési munkálataihoz Nagyszebentől 8 arany nagyságú összeget kapott. Ekkortájt tették védhetővé a templomot. A szentély fölé védelmi szintet emeltek. A szentély falazatának belső felét megerősítették, az oldalhajókat lebontották. 1658-ban a település nagy részét a törökök megsemmisítették. Arról, hogy ekkor kapott-e ekkor valamely hadi szerepet a templom, nem maradt fenn adat. 1800 körül a templomhajót újra boltozták, és egy új diadalívet állítottak. Az északi falat erős támpillérekkel támasztották meg.

A ma látható harangtornyot 1795-ben emelték, majd 1866-ban restaurálták.

A templom ma igen rossz állapotban van, használaton kívül áll, berendezését elszállították. A templomot övező sokszögű várfalat a 15. században építették, mely az északi és keleti oldalon – igaz, erősen romos állapotban – ma is fennáll. Valaha három torony erősítette, ezekből mára az északnyugati és az északkeleti torony maradt meg. A 19. században a kerítőfal déli szakaszának helyén iskola épült.

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 629. Szöveg és képek: http://varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-02-03 15:41:31
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.