Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 0,564'
Hosszúság (lon):
E 25° 9,183'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Garat (Stein, Dacia) falu 1309-ben Lapis, 1420-ban de Lapide, 1432-ben Siein, 1508-ban Steyn néven jelentkezik az oklevelekben. 1309-ben plébánosa a szász papok és a székeskáptalan perében szerepel, neve Henrik. Ekkor tehát temploma van. 1420-ban Salamon a plébános, aki egyben Szászkézdi dékán.

Eredetileg torony nélküli, háromhajós bazilika rendszerű épület volt. Négyzetes alapú szentélyét kereszthálós boltozat fedte, a hajót pedig sík mennyezet. Apszisa félkörívvel zárult. Az oldalhajókat a középhajótól négy pár félköríves oszlopos árkád választotta el. Az oldalhajókat is feltételezhetően kereszthálóboltozat fedte.

Védelmi okokból a templomot többször átépítették: oldalhajóit lebontották, az árkádíveket befalazták, a szentély fölé védőemeletet húztak. A hajót követ utánzó bordahálózatú dongaboltozattal látták el. Erről dátum is van: 1517. A boltozat bordái változatos formájú gyámkövekről indulnak. A középhajó falai a padlástérben a boltozat fölé nyúlnak, ahol a régi köríves felső ablakok keretei is megtalálhatók.

A templom nyugati homlokzatához később tornyot építenek, amelyet földrengés háromszor is ledönt (1738-ban, 1763-ban és 1802-ben). A XV. században várfallal veszik körül. Mai formájában 1845-ben építették, amikor a középhajó fölé védelmi célokból épített emeletet lebontják és a hajót nyugat felé meghosszabbítják. Ekkor kerül előcsarnok a szentély déli kapuja elé. A belső várfalat lebontják. Mai temploma újabbkori épület. Középkori tiszta katolikus lakói a reformáció idején lutheránusok lesznek, a templommal együtt. Az oklevélben jelentkező neve is szász jellegét jelzi.

A XVIII. században lutheránus anyaegyház, és e század elején is az.

Forrás: http://varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-01-14 18:08:03
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kőhalom vára (5.512 km)
Haller-kastély (12.082 km)
Kálnoky-kastély (12.094 km)