Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 3,301'
Hosszúság (lon):
E 25° 5,381'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Oltmelléki hegysor K-i részében, a Székely (Zekel)-patak mellett fekszik Szászfehéregyháza falu. A falu melletti dombon álló gótikus stílusú szász evangélikus erődtemplomot a XV. században építették egy román kori (XII. századi), már a szászok betelepedése előtt itt állt (vagyis: magyar) félköríves szentélyzáródású templom helyébe, illetve meglévő falainak felhasználásával. A régi szentélyt ekkor meghosszabbították, a belül félköríves, kívül a nyolcszög három oldalával záródó kórust támpillérekkel erősítették. A hajó nyugati homlokzata elé hatalmas, masszív torony épült, ennek tetőzete alatt későbbi, XVI. századi építésű faerkély (vívófolyosó) vonul körbe. A hajót, annak nyugat irányú meghosszabbítása révén összekapcsolták a toronnyal.

A templomot ovális alakban vívófolyosós magas védőfal veszi körbe (a vívófolyosók alatt kaptak helyet a szász erődítményekben oly gyakori kamrák), ezt négy négyszög alapú külső torony (melyek közül a déli és a keleti torony részben lakóépületté lett átalakítva) és a délkeleti oldalon egy 1650-ben épült kaputorony erősíti. Valamennyi torony vívófolyosós. Az erődtemplomot kisebb-nagyobb megszakításokkal egy további külső (alacsonyabb) falgyűrű övezi.

Figyelemre méltók a templombelső - valószínűleg 1724-ből való - festett karzattáblái, valamint a karzat alatti padok mellvédtáblái és a szószék festett díszítményei is.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-04-18 11:50:03
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.