Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 4,876'
Hosszúság (lon):
E 25° 8,813'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu északi részén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Sövénység (Schweischer, Fişer) helység 1385-ben tűnik fel először. 1452-ben Swgnsekir, 1488-ban Schowiszer, 1508-ban Schowyszer, 1532-ben Schuyscher néven jegyzik az oklevelek.

Szent Márton tiszteletére szentelt, egyhajós, torony nélküli temploma a XV. század közepén épül késő gótikus stílusban. Az 1505-ben végzett erődítések során a keskeny templom elveszti eredeti formáit. 1605-ben a törökök feldúlják, de később a hívek megújítják. Egykori kőbordás boltozatára ma csak néhány gyámkő emlékeztet.

A templomot faragatlan kövekből épített várfal veszi körül. Keleti és északi tornya ma is áll. Másik három tornyának helyét csak falromok jelzik.
1894-ben a templom erődítéseit lebontják, gótikus ablakait s gótikus mennyezetét annyira átalakítják, hogy eredeti stílusformái eltűnnek.
Szerencsére az 1520–1522-ben készített szárnyas oltára megmarad, mely a tours-i Szent Márton-legendát és Jézus szenvedéstörténetét örökíti meg. Veit Stoss fiának, Jánosnak segesvári műhelyében készült. Érdekessége az, hogy az evangélisták a szász főurak ruházatában díszelegnek. A XV. századi szentségfülkéjét is megőrizték és a XVI. századi keresztelőmedencét is. Tornyának mai alakját 1862-ben nyerte.

A katolikus kor emléke egy szép tömjénfüstölő. Középkori tiszta katolikus lakói a reformáció során lutheránusok lesznek, a templommal együtt. A XVIII. században lutheránus anyaegyház, és a 20. század elején is az. A falu szász lakói a román kommunista diktatúra idején elmenekültek az országból.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-04-18 15:38:22
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.