Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 8,802'
Hosszúság (lon):
E 24° 54,172'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Szászdálya község temploma 1280-ban Dilia, 1323-ban Dálya, 1353-ban Daly maior, 1488-ban Dallendorf, 1523-ban Dellendorf néven fordul elő az oklevelekben. 1309-ben plébániatemploma van, plébánosa a szász papok és a székeskáptalan perében szerepel. 1353-ban plébánosa János. Ugyanez a János 1345-ben a pápai dézsmákba járó tartozásba 4 és fél forintot fizet.

Temploma egyhajósnak épült, a nyolcszög felével záródó szentélye megőrizte eredeti, XV. századi gótikus formáit. Hajóját a barokk korban átalakítják, 1780 körül új barokk boltozatot kap. 1447 évi dátum jelzi a XV. századi építkezéseket. Megmaradt a gótikus szentségfülkéje is. Gótikus tornyát a XIX. század első éveiben a templom fedélzetének magasságáig lebontják és a templommal szemben, a falon kívül egy új harangtornyot emelnek. Az eredetileg Szűz Máriának szentelt templom középkori réz keresztelőmedencéjének felirata: „A Joanne Christus baptisari voluit ut Salvaret nos”.

Szabálytalan sokszögű alaprajzú várfalát a XVI. században (1572) védőépítményekkel erősítik meg: 5 toronnyal és széles harangtoronnyal. Középkori lakói a reformáció idején lutheránusok lesznek, a templommal együtt. A XVIII. században lutheránus anyaegyház, és a XX. század elején is az. A román kommunista diktatúra idején szász gyülekezetének tagjai elmenekültek az országból.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-04-18 12:02:27
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Városerődítés (11.665 km)