Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus erődtemplom


A képek forrása: varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 13,046'
Hosszúság (lon):
E 24° 0,850'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Küküllőközi dombvidék Ny-i végében, az itt Ny-DNy-ra kanyargó Kis-Küküllő bal partján fekszik Szépmező község.
1313-ban Scepmezeu, 1322-ben Zepmezew, 1332-ben Scepmezew, 1492-ben Zaz Zep Mezew, 1647-ben Széép Mezeö néven említik az okiratok. 1332-ben plébániatemploma van, papja, Syfridus a pápai tizedjegyzék szerint 30 dénárt fizet, majd ismét 30 dénárt. Az 1300-as évek elején telepített Küküllő menti szászok szépmezői első templomáról a hagyomány fenntartotta, hogy a ma ismert templomtól két és fél km-re délre állott. (Ezt a közelmúltban a korábbi templom helyén végzett ásatások beigazolták.) Ennek papja az 1332-ből feljegyzett Syfridus, védőszentje Szent Márton volt.

Úgy látszik, ez az első középkori templom a XV. század végére rommá lett; kora vagy a háborús pusztítások nyomán, mert köveinek felhasználásával a XV. század első negyedében a ma is álló kis csarnoktemplomot építik.
A templom régebbi része a félköríves szentély, melyet keleten és délen egy-egy támpillér erősít. Hajójának nyugati homlokzata elé nem emeltek tornyot, azt a négyszög alakú védőfalba épített kaputorony pótolja (ez egyben harangtoronyként is funkcionál), mely (tetőzete kivételével) a leginkább megőrizte az eredeti építészeti stílust.

1654-ben tűzvész pusztítja. 1654-ben tűzvész pusztítja. 1844-ben a hajót déli irányban egy oldalhajó hozzáépítésével szélesítik, s a hajó sík mennyezetét átnyújtják az oldalhajó fölé, így a szentélyt is sík mennyezet fedi. 1847-ben az oltár fölé egy nagyméretű festmény készül.
A templomot XVII. századi várfal veszi körül 3 m magas téglafalakkal, követve a régebbi falak alapjait, amelyekből csak a bástyatorony alapjai maradtak fenn. Harangtornya 1826-ban kapja mai formáját. Oltára XIX. századi.

Az 1859. évi nagy tűzvészt csak az 1647-ben öntött harang vészeli át. Felirata: „Mit Gottes Hilfe goss mich Gustav Unten aus Brunswig in Weissenburg 1647.”

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-03-23 19:33:06
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.