Megújulásunk támogatója:  

Bagdi-Apafi várkastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 10,425'
Hosszúság (lon):
E 23° 55,211'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
AB-II-A-A-00189
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Blaj, Petru Pavel Aron utca 1-2. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A város főterén áll az egykori Bagdi-Apafi-kastély, mely egy kisebb, de annál fájdalmasabb 20. századi megszakítással 1738 óta görög katolikus érseki palotaként funkcionál.
Az épületet eredendően Bagdi György építtette 1534-35-ben háromemeletes T alaprajzú lakótoronyként. Bejáratát védőárokkal erősítették meg. 1617-ben már Bethlen Gábor vadászkastélyaként találkozhatunk vele. A kastély udvarán álló templommal együtt a fejedelem renováltatta, majd 1619-ben Erdély kancellárjának, Pécsi Simonnak, adományozta. (A településnek ugyanekkor városi jogot is adományozott) A kastély új tulajdonosa ismételten építkezett, s a már közel száz éves, akkor már református templom javítását is ő fejezte be. Erről tanúskodik a templomajtó fölötti márványtábla felirata is: „Hic iter est, veniant sitientes bibere, lymhos, post quas non ultra concutit atra sitis. A.D. 1629” .
A balázsfalvi kastélyba Apafi Mihály fejedelem felesége, Bornemissza Anna, 1664 december 14-én költözött be. 1687 október 27-én az épületben került sor a Habsburg birodalom és az Erdélyi Országgyűlés között megkötött szerződés aláírására, melynek értelmében Erdély Habsburg fennhatóság alá került. A császárt Lotharingiai Károly herceg, míg az Erdélyi Országgyűlést Teleki Mihály kancellár képviselte.
III. Károly a balázsfalvi uradalmat a görögkatolikus egyháznak adományozta 1737-ben, s már a következő évben Inocentiu Micu Klein püspöki rezidenciát rendezett be az épületben. A kastélyon azután is kisebb-nagyobb építkezések történtek; 1842-ben északi szárnnyal is bővítették.

A kép forrása: http://www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
Marcius
Adatfelvétel ideje:
2011-08-26 12:39:41
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.