Farkas-kastély

A kép forrása: g-kontakt.sk

Tomašovská (=Tamásfalvi) utca
A falu Rimatamásfalva néven 1948-ig önálló volt, azóta Rimaszombat része.
Rövid leírás:
Az egykor önálló, Árpád-kori eredetű Tamásfalva a fennmaradt írott forrásokban először 1263-ban jelenik meg. Birtokosai között a Farkas család a 17. században jelent meg.

Az eredetileg kései barokk építésű, klasszicista stílusban átalakított, ma pedig eklektikus megjelenésű kastély téglalap alaprajzú, földszintes építmény. Északkeleti homlokzatának tengelyéből négy oszlop által tartott, timpanonnal koronázott, két szintes portikusz, ill. erkély ugrik előre. A téglalap alaprajzú központi épülettömbhöz délkeleten csinos, nyolcszögű hasáb tömegű, barokk sisakkal koronázott torony kapcsolódik. Az épületet az eredeti kontúrját őrző, szép manzárd tető fedi.

Az épületet tulajdonosa, Farkas Ábrahám a két világháború között, egyetlen mámoros éjszakán elkártyázta... Az ekkor magántulajdonba került kastély 1945-öt követően állami tulajdonba került. Sokáig mezőgazdasági hivatal működött benne, majd 1989-et követően ismét magánkézbe jutott és megindult helyreállítása.

A kastély egykori kertje megsemmisült, növényzete kipusztult.

Régi gimnázium (1.227 km)