Megújulásunk támogatója:  

Fekete Sas palota

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,285'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,768'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-A-01086
Típus:
Városi palota
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Piaţa Unirii 2-4. şi str. Independenţei 1. şi str. V. Alecsandri 8.
Egyéb adat:
1907 és 1909 között épült Nagyvárad egyik legreprezentatívabb területén, a főtéren a város meghatározó szecessziós épülete, a Fekete Sas palota, amelynek passzázsai három utcára nyílnak. Nevét, a helyén álló, 1715-ben épült fogadóról kapta, amely hosszú időn keresztül városházaként is működött.
Rövid leírás:
Komor Marcell és Jakab Dezső nevéhez fűződő Fekete Sas palota a Nagyváradon épült szecessziós épületek egyik legszebb képviselője. A tervezőpáros nevéhez fűződik még a településen az Adorján-házak, a Stern palota és a Kereskedelmi és Iparkamara épületei is.
A belső udvaros épület földszintjén üzlethelyiségek, az első emeleten előadótermek, a Nagy és Kis Vigadó, illetve egy cukrászda, míg a harmadik emeleten bérlakások kaptak helyet. A földszinten működött a Korona kávéház és az épület egyik tulajdonosa, Adorján Emil által vezetett Magyar Bank R.T. székhelye is. A többfunkciós épület számos rendezvénynek, előadásoknak, koncerteknek adott helyet, majd a Nagy Vigadó átalakításával mozi is működött az épületben
A későbbiekben összekapcsolták Zöldfa fogadóval, amelyben kabaré kapott helyet.
Mind homlokzatára, mind belső tereire gazdag kiképzés volt jellemző. Földszinti és első emeleti termeiben népies növényi és zoomorf elemekkel díszített mennyezetek, boltozatok, ablakok, ajtók, lambériák, balusztrádok, oszlopok és vitrók voltak láthatók, amelyből számos elem mára eltűnt, akárcsak a kávézó eredeti kialakítása.
A Neumann műhelyében fekete sast ábrázoló színes ólmozott ablaküveg a város szimbólumává vált.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-03-17 17:44:55
Az adatlap forrása:
 
 

Állapotjelentések

2016.09.20 12:57 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 47° 3,290' E 21° 55,771' - egyéb

Az állványok és a takaró fóliák eltávolítva. az épület felújítása befejeződött. Azért engem még mindig zavar a sok lógó vezeték!

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.