Deutsch Károly üveg- és porcelánáruháza

Forrás: Google Earth
Lakóépület és üzlet
Str. Vasile Alecsandri utca 4.
Rövid leírás:
A kiegyezés után igen komoly gazdasági fejlődésen keresztülment Nagyvárad többek közt az Alföld és a Partium egyik legfontosabb nagy- és kiskereskedelmi központjaként viselt szerepét is megerősítette.

A két szintes kereskedőház Deutsch Károly megrendelésére épült 1906-1909-ben. A szecessziós stílusú ház a telek utcafronti részén, zárt sorú beépítésben áll. A szimmetrikus, négytengelyes utcai homlokzat legszembetűnőbb elemei az üzlet funkcióra utaló, igen nagy méretű ablakok. Ezek közeit, valamint a homlokzatot felülről lezáró, többszörösen ívelt attikát teljes felületén elborítják a vakolatból kiemelkedő, szecessziós díszítmények, melyek motívumkincse döntően a magyar népművészetből táplálkozik.

Az épületet az 1970-es években a faszádizmus jegyében újították fel, vagyis az utcai homlokzati fal kivételével lebontották és új alaprajzzal ismét megépítették.

(Irodalom: Bede Béla: Magyar szecessziós építészet, Budapest, 2012.)
2012-10-28 16:33:29

2015.03.08 15:35 mokuska09 állapot: 3 - koordináta: N 47° 3,243' E 21° 55,778' - egyéb

El van hanyagolva. Az épület emeleti része nincs használva. Több helyen hiányzik a vakolat. A tetőtéri díszek rossz állapotban vannak. Az ablakkeretek kopottak.